top of page

PEŠTERSKA VISORAVAN

IMG_9505-min.JPG
IMG_1318-min.jpg

SRPSKI SIBIR

IMG_9507-min.JPG

Specijalni rezervat prirode Peštersko polje dobio je ovaj status 2016. godine i prostire se na 3.118 hektara. Ovde se pod specifičnim uslovima formirao jedinstven kompleks staništa sa visokom raznolikošću prateće flore i faune. Od varošice je udaljen oko 45 kilometara i najviši vrh je Trojan (1.430 metara). Zbog specifičnog reljefa i klime Peštersko polje zovu još i „srpskim Tibetom“ leti, odnosno „srpskim Sibirom“ zimi.

Pešterska visoravan je najveća na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi, sa nadmorskom visinom od oko 1.150 metara. Ovde je pedesetih godina 20. veka izmereno gotovo minus 39 stepeni, što je najmanja temperatura otkad se ona meri u Srbiji. Prosečna godišnja temperatura je šest stepeni, dok se sneg zadržava 60 dana godišnje.

SRPSKI SIBIR

Specijalni rezervat prirode Peštersko polje

 

Zamislite da se nađete na jednoj od najvećih visoravni u čitavoj Evropi, i to na visini od 1.150 metara, gde je pedesetih godina 20. veka bilo izmereno čak – minus 39 stepeni!

Baš na ovoj visoravni, na 3.118 hektara, prostire se Specijalni rezervat prirode „Peštersko polje“. Ovaj jedinstveni kompleks staništa nastao je usled naročitih prirodnih uslova i bogat je raznolikošću flore i faune. Ali, ne samo time!

Ako ste ljubitelj narodnih predanja, zanimljive tradicije i dugih šetnji, ovo je pravo mesto za vas. Ne samo da ćete se popeti na najviši vrh, razgovarati sa pravim pešterskim stočarima, da ćete čuti priču o Svetom Đorđu i aždaji, možda zaplesati u kolu na vašaru 2. avgusta, videti vrste ptica i orhideja kojima nigde drugde ne možete da se divite izbliza – već ćete uživati i u pogledu na nepregledne brežuljke koji kao da su sišli sa nekog slikarskog platna.

Peštersko jezero i reka Boroštica

Peštersko jezero i reka Boroštica

Na samom početku rezervata u mestu Karajukića Bunari (gde se nakon dolaska pravi kratka pauza) gde je izmerena najniža temperatura se nalazi Peštersko jezero koje je prava oaza za boravak ptica pa samim tim pruža pravi užitak posetiocima. Na jezero se nadovezuje reka Boroštica koja je bogata ne samom ribom već se u njoj nalazi deset vrsta slatkovodnih školjki na koje rekreativno organizujemo lov .

Uzvišenje Trojan

 Nakon razgledanja jezera krećemo preko Tuzinja I Krnje jele do Trojana. Odakle god da pogledate u okviru Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“, videćete i impozantan vrh koji krasi ovaj pejzaž. Radi se o uzvišenju Trojan (1.430 mnv) i koja nosi ovakvo ime zbog jednog odbogatih trojanskih vođa.

Do vrha na Trojanu počinje pešačka tura a onda, dok se divite oblacima koji kao da padaju sa neba na okolne brežuljke i kao da su vam na dohvat ruke, ispričaćemo vam priču o Trojanu.

Tokom svoje geološke prošlosti Pešterska visoravan je bila veliko jezero, od čega je danas ostalo tek jerezce. Ipak, oni koji se ovde zadese u maju, ranom zorom, biće svedoci mešavine raznoraznih cvrkuta jata ptica, koje razbuđuju okolni usnuli pejzaž. Negde u isto vreme u godini, obode jezera krase i zaštićene vrste orhideja.

bottom of page